POCETNA STRANICA
     O NAMA
     HISTORIJAT
     BAKIJSKA DZAMIJA
     CJENOVNIK USLUGA
     CJENOVNIK EU
     CLANARINA
     ISLAMSKI KALENDAR
     VAKTIJA
     MAPA
     KONTAKT
     GALERIJA
     FORUM
     LINKOVI
 
ISLAMSKI PROPISI I OBIČAJI O DZENAZI
Ponasanje prema bolesniku na samrti
Smrt
Izmirenje duga umrlog
Žalost za umrlim
Kupanje i opremanje
Dženaza-namaz,ispraćaj i ukop
Posjećivanje mezara
Učenje umrlim
Imovinske dužnosti
Nišani i mezaristani
Transkripcija arapskog teksta
 
 
UMRLI
 
 
 
 

Bakijska džamija ili, izvorno, mesdžid Duradžik hadži Ahmeda, smještena na početku ulice Sagrdžije, čini jedinstvenu cjelinu zajedno sa prostorijama Pokopnog Društva Bakije. Prvi put se spominje počekom 17. vijeka. Džamija ima dimenzije 13 x 9m, pa je za razliku od ostalih sarajevskih džamija nešto izdužena. Ima dva ulaza i lijepu kamenu munaru. Mihrab je dosta širok i sa stalaktitima, a mimber, ćurs, musandra i šiše je izgrađeno od drveta. Pred ulazom iz ulice Sagrdžije je manji harem sa šadrvanom. U kompleksu džamije nalazi se i manje turbe u kojem su ukopani Zekerija Čelebija, Mustafa ef. Potogija i jedna nepoznata osoba. Također tu je i česma koja se nalazi na obodu harema.Džamija je, zahvaljujući prevashodno Društvu,
hadži Fuadu Šehbajraktareviću i dipl. Arhitekti Mufidu Garibiji, u potpunusti renovirana i obnovljena u periodu od 2001-2003 godine. Osim standarnih aktivnosti u Bakijskoj džamiji se redovno uče ženski tevhidi i mevludi, a otvorena je i za sve druge sadržaje koji priliče islamskoj tradiciji, kako članovima Društva tako i ostalom građanstvu.
 
 
 
 
 
 
NATPIS NA ULAZU U DŽAMIJU

Bismillah, ve bi šefa'ati Muhammed Resulullah.

Mesdžid hadži Ahmeda Duradžika bi sagrađen druge polovine 16. vijeka.Ovaj mesdžid prvi obnovi bosanski valija Mehmed-paša Kukavica, pa
to potaknu Mejliju da sroči kronogram Lijepo li je ovo uzvišeno zdanje poput Mesdžidul Aksa'a. Vakif rekonstruiranog i obnovljenog mesdžida bijahu Pokopno Društvo Bakije sa njegovim pročelnikom i mutevelijom ovoga časnog mjesta hadži Fuadom Šehbajraktarevićem, 1423. hidžretske ili 2003. godine po Isa'u, a pod pokroviteljstvom arhitekte i neimara Mufida Garibije.
 
 
 
Mufid Garibija, rođen u Sarajevu 1960.g. Diplomirao na arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. Dobitnik je prve internacionalne nagrade za dizajn u umjetničkoj filateliji na svjetskoj smotri iz oblasti kulture 1999.g u Asiagu ( Italija ) u konkurenciji 87 zemalja. Osim stvaralaštva iz oblasti arhitekture Garibija se bavi i dizajnom, posebno u oblasti mas-medija.
 
 
 
HADIS
ALLAHOV POSLANIK

ALLAH GA BLAGOSLOVIO I SELAM MU DAROVAO JE REKAO:

OPROSTICE SE GRIJESI ONOG COVJEKA KOJI UCI SURU: "JASIN" DOK SE NOCU OBRACA SVOME GOSPODARU.

PA KADA JE TO TAKO, TAD UCITE OVU SURU SVOJIM UMRLIM

 
 
AJET
SVAKI CE COVJEK SMRT OKUSITI,

I VASE NAGRADE TEK CE VAM SE NA DANJU SUDNJEM DATI!

KO OD VATRE UDALJEN BUDE I U DZENNET UVEDEN BUDE - TAJ JE USPIO!

A STO JE ZIVOT NA OVOME SVIJETU DO LI UZIVANJE UZALUDNO!

BIT CETE NA KUSNJU STAVLJENI IMECIMA VASIM I ZIVOTIMA VASIM...

(IMRANOVA PORODICA, 185, 186)
 
 
 

 

 

 

 

 


2005 TRAZIM.com